Mnohokrát sa na nás obraciate s prosbou na overený recept na linecké koláčiky, či pečiatkové sušienky. Každý rok tvoríme nové vykrajovačky, ktoré musíme otestovať aj v praxi. Preto mám už overený recept na chutné keksíky, ktorý určite vyskúšajte.
Suroviny na sušienkové cesto:
- 300g. hladkej múky
- 200g masla
- 100g práškového cukru
- 2ks žĺtok
- 8g vanilkového cukru
Postup na prípravu pečiatkových sušienok:
- V miske zmiešame preosiatú múku s cukrom. Pridáme zmäknuté maslo a žĺtka.
- Vypracujeme cesto.
- Cesto hnietime, kým sa prestane lepiť o povrch. Malo by ostať lesklé.
- Zabalíme ho do nepriedušného materiálu a dáme ho odpočívať do chladničky na cca 10 až 12 hodín.
- Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske. Hrúbka cesta závisí od toho, či budeme keksíky lepiť k sebe ako linecké, alebo to budú samostatné pečiatkové sušienky. Pri lineckých sú to cca 4mm, pri pečiatkových trošku viac. Povykrajujeme rôzne tvary.
- Koláčiky poukladáme s rozostupom na plechy vystlané papierom na pečenie. Vložíme do rozohriatej trúby na 180 stupňov celzia a pečieme asi 10 minút. Treba to sledovať lebo samozrejme tie tenšie sa budú piecť kratšie. Navyše každá rúra pečie trochu inak. 🙂
- Koláčiky necháme vychladnúť a neskôr prípadne zlepíme krémom či džemom.
Pokiaľ chcete nejaké tzv. grify, či rady, pozrite si aj tento článok, v ktorom sa venujem samotnému vykrajovaniu: