Ako pracovať s našimi vykrajovačkami?

Zdravím všetkých kreatívcov, ktorých baví skúšať nové veci rovnako ako mňa. Určite ste už počuli o pečiatkových keksíkoch, lineckých koláčikoch či razených medovníkoch. Keďže som si tieto Vianoce odskúšala všetky tieto recepty, rozhodla som sa s vami podeliť o pár typov a rád, ako pracovať s cestom a vykrajovačkami. V prvom rade chcem odporučiť tieto dva recepty, s ktorými som ja osobne bola spokojná. Cesto sa nelepilo ale hlavne chutilo výborne.

Príprava cesta a postup pri pečení

Suroviny na sušienkové cesto:

  • 300g. hladkej múky
  • 200g masla
  • 100g práškového cukru
  • 2ks žĺtok
  • 8g vanilkového cukru

Postup na prípravu pečiatkových sušienok:

  1. V miske zmiešame preosiatú múku s cukrom. Pridáme zmäknuté maslo a žĺtka.
  2. Vypracujeme cesto.
  3. Cesto hnietime, kým sa prestane lepiť o povrch. Malo by ostať lesklé.
  4. Zabalíme ho do nepriedušného materiálu a dáme ho odpočívať do chladničky na cca 10 až 12 hodín.
  5. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske. Hrúbka cesta závisí od toho, či budeme keksíky lepiť k sebe ako linecké, alebo to budú samostatné pečiatkové sušienky. Pri lineckých sú to cca 4mm, pri pečiatkových trošku viac. Povykrajujeme rôzne tvary.
  6. Koláčiky poukladáme s rozostupom na plechy vystlané papierom na pečenie. Vložíme do rozohriatej trúby na 180 stupňov celzia a pečieme asi 10 minút. Treba to sledovať lebo samozrejme tie tenšie sa budú piecť kratšie. Navyše každá rúra pečie trochu inak. 🙂
  7. Koláčiky necháme vychladnúť a neskôr prípadne zlepíme krémom či džemom.

Suroviny na medovníkové cesto:

  • 1200g hladkej múky
  • 400g medu
  • 4 vajcia
  • 2 polievkové lyžičky perníkového korenia
  • 2 čajové lyžičky sódy bikarbóny
  • 4 polievkové lyžičky zmäknutého masla
  • Trocha vlažnej vody na potrenie
  • 1 vajce na potrenie

Postup na prípravu originálnych medovníkov:

  1. Všetky suroviny spracujeme do hladkého lesklého cesta. Dá to zabrať aj 10 – 15 minút.
  2. Zabalíme ho do nepriedušného materiálu a necháme odpočívať 24 hodín. Keď nebudete časovo stíhať, môžete ho tam nechať aj dlhšie. Nič sa mu nestane.
  3. Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na cca 4mm.
  4. Povykrajujeme medovníčky a uložíme ich na plech vystlaný pečiacim papierom.
  5. Rúru rozohrejeme na 180 stupňov celzia.
  6. Medovníčky potrieme vlažnou vodou a vložíme do rúry. Pečieme cca 10 minút. Opäť, treba ich sledovať aby nám neprihoreli.
  7. Po vybraní z rúry ihneď potrieme rozšľahaným vajíčkom. Vďaka nemu medovníčky zostanú pekne lesklé.

 

PRO tip: Nádherné medovníčky s červenou glazúrou

Pokiaľ chcete netradičnejšie medovníky, ktoré budú ozdobou nielen vašich tácok koláčov ale kľudne aj ozdobou na vianočnom stromčeku, odporúčam skúsiť červené medovníky. To tajomstvo je tak jednoduché, až som sa čudovala že som na to neprišla skôr. Keď vyberiete medovníky z rúry, potrite ich rozšľahaným vajíčkom zmiešaným s červeným potravinárskym farbivom. Myslím si, že ten efekt stojí za to. Mne pripomínajú akoby mali glazúru. Skutočne to vyzerá veľmi efektne.

Tu si dovolím zopár rád, vďaka ktorým sa s cestom bude robiť lepšie:

Pozor na veľa krát opakované premiesenie cesta

Pri vykrajovaní nám ostanú kraje a zbytky cesta. Cesto po niekoľkých rázoch spracovania ostane sypkejšie. Môže za to pridané čoraz väčšie množstvo múky aby sa nám cesto nelepilo. Keďže mi bolo ľúto toho cesta, pridala som trošku zmäknutého masla a vajíčko a podarilo sa mi ho tým zachrániť.

Múka, múka a zas múka…

Múka a trpezlivosť. Obe tieto veci potrebujete pri pečení – najmä pri komplikovanejších vykrajovačkách. Aby sa nám cesto nelepilo na valček a dosku, treba ho posýpať múkou. To je jasné. Avšak ja vždy vysypem formičku múkou aj pred razením.

Hlavne opatrne

Vykrajovanie s razením nemusí byť hop šup. Môže sa stať, že sa cesto bude lepiť o hrany. Hlavne nezúfajte. Na to odporúčam mať pri sebe nožík, ktorým opatrne hrany cesta vytlačíte po okrajoch von. Je to síce trochu babračka, ale výsledok stojí za to. O čosi jednoduchšia a mnou obľúbenejšia možnosť je obúchať hrany vykrajovačky a cesto z nej samé krásne vypadne.

Alebo si pozrite naše video, ako vykrajovať s vykrajovačkami:

Až po vychladnutí…

Overila som si jednu vec. Sušienky dôjdu ešte na horúcom pekáči. Preto keď keksíky vytiahnete z rúry, nechajte ich vychladnúť. Ako horúce sú príliš krehké a môžu sa vám prenosom polámať.

Naše formičky dobili aj Ameriku

Znie to síce svetácky, ale je to tak 🙂 Teší nás, že sa vykrajovačky dostali až tak ďaleko a robia radosť skvelým ľuďom. Taktiež sme pripravovali vykrajovačky aj pre rôzne firmy či mestá. Takže pokiaľ máte záujem o firemné vykrajovačky, ozvite sa nám na e-mail a určite sa radi dohodneme. 🙂

A ako vznikajú?

Prvý je návrh. Nakreslíme si grafiku v počítači, ktorú následne prekreslíme do 3D modelu. Ten poputuje ako digitálny súbor do 3D tlačiarne. Pomocou ekologických a zdravotne nezávadných plastov (PLA a Non Oilen) začne tlačiareň čarovať. Jedna formička je vyrobená od 0,5 až 2 hodín. Záleží od veľkosti a zložitosti.