Zdravím všetkých kreatívcov, ktorých baví skúšať nové veci rovnako ako mňa. Určite ste
už počuli o pečiatkových keksíkoch, lineckých koláčikoch či razených medovníkoch.
Keďže som si tieto Vianoce odskúšala všetky tieto recepty, rozhodla som sa s vami podeliť
o pár typov a rád, ako pracovať s cestom a vykrajovačkami.
V prvom rade chcem odporučiť tieto dva recepty, s ktorými som ja osobne bola spokojná.
Cesto sa nelepilo ale hlavne chutilo výborne.

Cesto na pečiatkové a linecké sušienky

Suroviny:

  1. V miske zmiešame preosiatú múku s cukrom. Pridáme zmäknuté maslo a žĺtka.
  2. Vypracujeme cesto.
  3. Cesto hnietime, kým sa prestane lepiť o povrch. Malo by ostať lesklé.
  4. Zabalíme ho do nepriedušného materiálu a dáme ho odpočívať do chladničky na cca
    10 až 12 hodín.
  5. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske. Hrúbka cesta závisí od toho, či budeme
    keksíky lepiť k sebe ako linecké, alebo to budú samostatné pečiatkové sušienky. Pri
    lineckých sú to cca 4mm, pri pečiatkových trošku viac. Povykrajujeme rôzne tvary.
  6. Koláčiky poukladáme s rozostupom na plechy vystlané papierom na pečenie. Vložíme
    do rozohriatej trúby na 180° a pečieme asi 10 minút. Treba to sledovať lebo
    samozrejme tie tenšie sa budú kratšie. Navyše každá rúra pečie trochu inak. 🙂
  7. Koláčiky necháme vychladnúť a neskôr prípadne zlepíme krémom či džemom.

    Tu si dovolím zopár rád, vďaka ktorým sa s cestom bude robiť lepšie.

    Pozor na veľa krát opakované premiesenie cesta

    Pri vykrajovaní nám ostanú okraje a zbytky cesta. Cesto po niekoľkých rázoch spracovania
    ostane sypkejšie. Môže za to pridané čoraz väčšie množstvo múky aby sa nám cesto
    nelepilo. Keďže mi bolo ľúto toho cesta, pridala som trošku zmäknutého masla a vajíčko a podarilo
    sa mi ho tým zachrániť.

    Múka, múka a zas múka…

    Múka a trpezlivosť. Obe tieto veci potrebujete pri pečení – najmä pri komplikovanejších
    vykrajovačkách. Aby sa nám cesto nelepilo na valček a dosku, treba ho posýpať múkou.
    To je jasné. Avšak ja vždy vysypem formičku múkou aj pred razením.

    Hlavne opatrne

    Vykrajovanie s razením nemusí byť hop šup. Môže sa stať, že sa cesto bude lepiť o hrany.
    Hlavne nezúfajte. Na to odporúčam mať pri sebe nožík, ktorým opatrne hrany cesta
    vytlačíte po okrajoch von. Je to síce trochu babračka, ale výsledok stojí za to.
    O čosi jednoduchšia a mnou obľúbenejšia možnosť je obúchať hrany formičky a cesto z
    nej samé krásne vypadne.

    Až po vychladnutí…

    Overila som si jednu vec. Sušienky dôjdu ešte na horúcom pekáči. Preto keď keksíky
    vytiehnete z rúry, nechajte ich vychladnúť. Ako horúce sú príliš krehké a môžu sa vám
    prenosom polámať.

    Naše formičky dobili aj Ameriku

    Znie to síce svetácky, ale je to tak 🙂 Teší nás, že sa vykrajovačky dostali až tak ďaleko a
    robia radosť skvelým ľuďom. Taktiež sme pripravovali formičky aj pre rôzne firmy. Takže
    pokiaľ máte záujem o firemné vykrajovačky, ozvite sa nám na email a určite sa radi
    dohodneme. 🙂

    A ako vznikajú?

    Prvý je návrh. Nakreslíme si grafiku v počítači, ktorú následne prekreslíme do 3D modelu.
    Ten poputuje ako digitálny súbor do 3D tlačiarne. Pomocou zdravotne nezávadného
    plastu, ktorý sa volá PLA začne tlačiareň čarovať. Jedna formička je vyrobená približne od
    0,5 až 2 hodín. Záleží od veľkosti a zložitosti.

    Cesto na medovníky

    Suroviny:

    1. Všetky suroviny spracujeme do hladkého lesklého cesta. Dá to zabrať aj 10 – 15 minút.
    2. Zabalíme ho do nepriedušného materiálu a necháme odpočívať 24 hodín. Keď
      nebudete časovo stíhať, môžete ho tam nechať aj dlhšie. Nič sa mu nestane.
    3. Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na cca 4mm.
    4. Povykrajujeme medovníčky a uložíme ich na plech vystlaným pečiacim papierom.
    5. Rúru rozohrejeme na 180°
    6. Medovníčky potrieme vlažnou vodou a vložíme do rúry. Pečieme cca 10 min. Opäť,
      treba ich sledovať aby nam neprihoreli.
    7. Po vybraní z rúry ihned potrieme rozšľahaným vajíčkom. Vďaka nemu medovníčky
      ostanú pekné lesklé.

      Tajomstvo červených medovníkov

      Pokiaľ chcete netradičnejsie medovníky, ktoré budú ozdobou nielen vašich tácok koláčov
      ale kľudne aj ozdobou na vianočnom stromčeku, odporúčam skúsiť červené medovníky. To
      tajomstvo je tak jednoduché až som sa čudovala prečo som na to neprišla skôr. Keď
      vyberiete medovníky z rúry potrite ich rozšľahaným vajíčkom zmiešaným s červeným
      farbivom. Myslím si, že na ten efekt to stojí za to. Mne pripomínajú akoby mali nejakú
      glazúru. Skutočne to vyzerá dobre.
      Tak toto sú moje rady, snáď Vám niečo priniesli, a do komentárov sa podeľte o vaše
      skúsenosti a fotografie. Veľmi sa teším.

      Pridaj komentár

      Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *